T: +30 211 2155093 | ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ! ΚΑΡΑΟΛΗ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 12, ΧΑΛΑΝΔΡΙ|info@psalidikordela.gr

Ταξίδι στο Λονδίνο

Ταξίδι στο Λονδίνο

    Φέτος για πρώτη χρονιά μετά από πολλά πολλά χρόνια- αποφασίσαμε να γιορτάσουμε την πρωτοχρονιά οικογενειακώς εκτός Ελλάδος και πιο συγκεκριμένα στο Λονδίνο. Ομολογώ πως αγαπώ τις γιορτές και μου φαίνεται περίεργο που αφήσαμε το σπίτι μας για να γιορτάσουμε κάπου αλλού την πρώτη μέρα του χρόνου, αλλά με λίγο σπρώξιμο από τον άντρα μου σκέφτηκα πως μια μικρή αλλαγή -ειδικά με την απαίσια ψυχολογική κατάσταση που κυριεύει τον Ελληνικό λαό και μαζί και μένα- θα μου κάνει καλό. Βέβαια ένα ταξίδι με παιδιά στο εξωτερικό δεν είναι εύκολη υπόθεση, ομολογώ όμως πως τα δικά μας δεν μας κούρασαν καθόλου στη διαδικασία αεροδρομίου-βαλιτσών-πτήσεων. Ήταν αρκετά μεγάλα και υπεύθυνα ώστε να απολαύσουμε μαζί τους την πρώτη τους αναχώρηση από τη χώρα και τον τρομερό ενθουσιασμό τους.

Εντυπώσεις τώρα από το Λονδίνο. Δεν το ξέρω καλά  ώστε να μπορώ να συγκρίνω αν έχει αλλάξει-πληθύνει-καλυτερέψει-χειροτερέψει καθώς έχω μείνει 3-4 φορές και αυτές γρήγορες επισκέψεις. Αυτό που έχω να πω όμως είναι πως οι άνθρωποι ξέρουν να σε βάζουν στην μαγεία των γιορτών. Έπαθα με τα φωτάκια, τον στολισμό στους δρόμους και στις αγορές, τις απίθανες βιτρίνες φυσικά. Έπαθα όμως και το πλήθος κόσμου που υπήρχε κάτι που με έριξε αρκετά αν σκεφτεί κανείς ότι για να περπατήσεις στο δρόμο με δύο παιδιά χωρίς να τα χάσεις έπρεπε να τα έχεις δέσει με βαριές αλυσίδες.

   Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες του ταξιδιού -τι είδαμε, φάγαμε, πήγαμε κλπ. Θέλω να σταθώ σε δύο σημεία μόνο. Το πρώτο αφορά τα μαγαζιά και πιο συγκεκριμένα το αγαπημένο Liberty. Αγαπώ. Όσοι ξέρετε και αγαπάτε θα με καταλάβετε. Μπαίνεις μέσα και περισσότερο σου θυμίζει παλιό σπίτι της Βικτωριανής εποχής -από τότε λειτουργεί εξάλλου- παρά πολυκατάστημα. Πολύ επιλεγμένα τα είδη που πουλάει, εγώ τα αγνόησα όλα -εντάξει το τμήμα με τα stationary ήταν πολύ ωραίο- και ανέβηκα στον όροφο με τα υφάσματα και τα είδη ραπτικής όπου μαζί είχαν και υπέροχα είδη σπιτιού. Τι να πεις τώρα; Τι φαντασία έχουν οι άνθρωποι; Παντού στολισμός με χάρτινα λουλούδια σε γιορτινό ύφος αλλά με το υπέροχο φλοράλ μοτίβο του Liberty. Δεν μπόρεσα να χαζέψω πολλή ώρα -τα παιδιά βαριόντουσαν αφόρητα τα καταστήματα…- και μια φωτογραφία μπόρεσα να τραβήξω η άμοιρη. Ελπίζω να σας βάλει στο κλίμα λίγο.

Δεύτερο σημαντικό κομμάτι του ταξιδιού: επίσκεψη στο Βρετανικό μουσείο. Τι να σας πω τώρα. Τα συναισθήματά μου είναι μοιρασμένα. Πρώτη εντύπωση πολύ άσχημη καθώς λόγω των ημερών οι ουρές για να μπεις ήταν τεράστιες, ευτυχώς προτιμήσαμε τη νότια πόρτα που ήταν άδεια (είχε λίγο παραπάνω περπάτημα). Ανεβαίνουμε στα Αιγυπτιακά εκθέματα -ευκαιρία να δούνε τα παιδιά τις μούμιες και τις σαρκοφάγους λέμε. Πράγματι θα δεις ότι είναι πολύ εντυπωσιακά και πολύ ωραία τοποθετημένα… όταν επιτέλους μπορέσεις να κλέψεις μια ματιά στη βιτρίνα ή καταφέρεις να σπρώξεις ή να σταθείς στην ουρά. Γίνεται όμως επίσκεψη στο μουσείο με άγχος και κόσμο; Λάθος εποχή θα μου πείτε. Φαντάζομαι όμως πως επειδή το μουσείο είναι τοπ αξιοθέατο στο Λονδίνο πάντα σφύζει από κόσμο και η διαφορά δεν θα είναι μεγάλη και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.

Επιλέγουμε φυσικά να πηδήξουμε τις υπόλοιπες εκθέσεις και προσγειωνόμαστε κατευθείαν στα γλυπτά του Παρθενώνα. Εντάξει αρχαιολόγος ούτε ειδικός είμαι να ξέρω σε τι κατάσταση βρίσκονται ή θα πρέπει να βρίσκονται, έχοντας όμως έχω επισκεφτεί το μουσείο της Ακρόπολης, νομίζω πως τώρα το Βρετανικό μουσείο υστερεί πολύ. Θα μου πείτε τόσα χρόνια, τα είχαμε πεταμένα σε ένα μουσείο της πλάκας κλπ κλπ. Το θέμα όμως είναι πως τώρα η διαφωνία έχει κλιμακωθεί και θα πρέπει η Βρετανία να τα αναδείξει με τέτοιο τρόπο ώστε να αποδείξει πως αξίζει να τα κρατήσει. Και προσωπική μου άποψη είναι πως υπάρχει μια αμέλεια. Μπορεί να είμαι φυσικά επηρεασμένη από το debate που υπάρχει…

Το μουσείο είναι παλιό, τεράστιο και οι συλλογές που φιλοξενεί πάρα πολλές. Ένα πρέπει να παραδεχτώ πάντως: κατάφεραν να φτιάξουν ένα μουσείο με εκθέματα απ’ όλο τον αρχαίο κόσμο που δεν είναι δικά τους.

Έχω και άλλα να γράψω γι’αυτό το μικρό ταξίδι -την επίσκεψη στη υπέροχη αγορά στο Camden, δεν έχω ξαναδεί τόσες πολλές καντίνες φαγητού απ’όλο τον κόσμο μαζεμένες σε ένα σημείο, την επίσκεψη στο απίθανο Winter wonderland στο Hyde Park (τον Χριστουγεννιάτικο παράδεισο των παιδιών), τις βόλτες με τα κόκκινα διόροφα λεωφορεία που τα παιδιά μου λάτρεψαν, το Harrods και άλλα πολλά. Δεν θα σας κουράσω άλλο όμως… Θα χρησιμοποιήσω όλες αυτές τις εικόνες για να μπορέσω να συνεχίσω τον υπόλοιπο δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει και θα ευχηθώ η άνοιξη και το καλοκαίρι να μας βρεί όλους σε καλύτερη διάθεση.

Καλή χρονιά!

Αφήστε ένα σχόλιο