T: +30 211 2155093 | ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ! ΚΑΡΑΟΛΗ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 12, ΧΑΛΑΝΔΡΙ|info@psalidikordela.gr

Πως να γυρίσεις το δημιουργικό σου χόμπι σε μια μικρή επιχείρηση – Revisited

///Πως να γυρίσεις το δημιουργικό σου χόμπι σε μια μικρή επιχείρηση – Revisited

Πως να γυρίσεις το δημιουργικό σου χόμπι σε μια μικρή επιχείρηση – Revisited

Τρίτη «Revisited» ανάρτηση από το παλιό blog και κάτι μου λέει ότι αυτό το κείμενο θα σας ξεσηκώσει… Στο παλιό blog είχα κάνει ένα αφιέρωμα και παρουσίαζα ένα βιβλίο κάθε μήνα (μεγάλο το κόλλημα μου με τα βιβλία, θα σας γράψω άλλη φορά) σχετικό με κατασκευές, ιδέες, διακόσμηση κλπ. Για το Φεβρουάριο λοιπόν του 2011 και ενώ ξεκινούσε επίσημα το «Ψαλίδι & Κορδέλα» είχα διαλέξει ένα βιβλίο που είχα παραγγείλει μέσω internet και που αφορούσε συμβουλές για να ανοίξεις μια δική σου επιχείρηση με δικές σου χειροποίητες κατασκευές. Μερικοί μπορεί να έχετε ξαναδιαβάσει το κείμενο από το παλιό blog, εγώ πάντως είχα πολύ καιρό να το διαβάσω… Το «ξαναεπισκέπτομαι» λοιπόν και στο τέλος θα συμπληρώσω ότι έχω μάθει τα τελευταία τρία χρόνια που το εργαστήρι δουλεύει κανονικά…

«Καλό μήνα!! Πιστή στο ραντεβού μου και στην παρουσίαση του βιβλίου του μήνα… Για το ν Φεβρουάριο διάλεξα το βιβλίο της Meg Mateo Ilasco, «Craft INC. – Turn your creative hobby into a business» πως δηλαδή να γυρίσεις το δημιουργικό σου χόμπι σε μια μικρή επιχείρηση.

 

February book of the month_1

     

    Μεταφράζω από την συγγραφέα «… καλλιτέχνης μπορεί να είναι οποιοσδήποτε κατακλύζεται από περιέργεια και δημιουργικές τάσεις. Δεν χρειάζεται να έχεις πτυχίο στις καλές τέχνες για να ονομάζεσαι πραγματικός καλλιτέχνης. Μπορεί απλά να είσαι ένας δημιουργικός άνθρωπος ανεξάρτητα με το εκπαιδευτικό προφίλ σου.» Κάτι τέτοιο μπορώ να πω ότι συμβαίνει και με μένα… Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα καταπιανόμουν με κάτι… Μεγαλώνοντας ξεκίνησα να σπουδάζω νηπιαγωγός σε ιδιωτική σχολή, ποτέ όμως δεν θεωρήθηκα νηπιαγωγός γιατί δεν είχα τελειώσει το πανεπιστήμιο… παρά το μεταπτυχιακό που έκανα στην Αγγλία πάνω σε παιδιά με ειδικές ανάγκες… Στη συνέχεια εργάστηκα σε μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο για δέκα χρόνια, στη μέση όμως αυτής της διαδρομής και αφού συνειδητοποίησα ότι η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι χαμένη υπόθεση τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ίδιους εκπαιδευτικούς, άρχισα παράλληλα να εκτονώνομαι δημιουργικά μέσα από διάφορες κατασκευές που έφτιαχνα για φίλους και συγγενείς. Το μεγάλο μπάμ και αυτό που με έκανε να σκεφτώ ότι ίσως υπάρχει μέλλον για μένα σε έναν άλλο χώρο ήταν όταν χρειάστηκε να βαφτίσω τα παιδιά μου όπου και αποφάσισα να επιμεληθώ προσωπικά όλο το δημιουργικό κομμάτι… Αυτό ήταν σιγά σιγά και το τέλος για μένα στην εκπαίδευση…  

 

    Η μετάβαση φυσικά -όπως εξηγεί η συγγραφέας- από μια σταθερή δουλειά που σου προσφέρει ένα σίγουρο μισθό κάθε μήνα, δεν είναι εύκολη ούτε πρέπει να γίνεται άμεσα. Να φανταστείτε ότι για πάνω από τρία χρόνια προσπαθούσα να πάρω την απόφαση αλλά πάντα κάτι έμπαινε στην μέση… τα παιδιά, η απώλεια ενός σίγουρου εισοδήματος και τελικά η βλακεία μου… πόσες φορές τώρα πια μετανιώνω που δεν είχα πάρει την απόφαση νωρίτερα… Στην αρχή μπορείτε να δουλεύετε παράλληλα για να δείτε αν αυτά που φτιάχνετε έχουν απήχηση. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά  μην διστάσετε αν έχετε τη δυνατότητα, να το κάνετε.

 

    Το βιβλίο είναι πολύ κατατοπιστικό, αν σκεφτείτε κιόλας ότι είναι γραμμένο για να ανταποκρίνεται στην Αμερικανική πραγματικότητα. Δίνει όμως κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές που σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν. Για παράδειγμα πως να βάζετε την προσωπική σας ταυτότητα στα προϊόντα που θέλετε να πουλήσετε και πόσο αυτή η ταυτότητα θα βοηθήσει του καταναλωτές να αναγνωρίζουν τη δουλειά σας… Ζούμε βέβαια στην Ελλάδα και εδώ δεν ξέρεις ποτέ που θα δεις κλεμμένη την προσωπική σου ταυτότητα, αλλά τέλος πάντων ας ελπίσουμε ότι μέσα  σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο που ζούμε μπορεί να μάθουμε τελικά να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον…

 

    Η συγγραφέας αναφέρεται ακόμη στο πως μπορείτε να κοστολογήσετε σωστά τα προϊόντα σας, δίνει μικρά μυστικά marketing και προώθησης, βοήθεια για τις πωλήσεις σας και άλλα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία.

 

February book of the month_2

    To risk or not to risk τελικά; Δεν ξέρω ακόμη γιατί και εγώ στην αρχή βρίσκομαι… Σίγουρα όμως αισθάνομαι ότι κάνω κάτι που μου αρέσει πολύ, με γεμίζει και ούτε για μια στιγμή δεν έχω μετανοιώσει που άφησα την δουλειά μου -έστω και αρκετά καθυστερημένα- για να κάνω κάτι που δεν ξέρω που θα καταλήξει… Η πορεία θα δείξει! Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα το βιβλίο, σίγουρα θα σας ξεμυαλίσει και ίσως σας δώσει μια μικρή ώθηση… Καλή ανάγνωση!!!!»

Αυτά έγραφα πριν από τρία χρόνια. Ήμουν παντελώς άσχετη με το πως λειτουργεί μια επιχείρηση, αυτά όμως είναι εύκολα, μαθαίνονται σιγά-σιγά. Είχα φυσικά και τον ενθουσιασμό της καινούργιας αρχής, κάτι που σου δίνει απίστευτη ώθηση. Τρία χρόνια μετά… ακόμη αγαπώ πολύ αυτό που κάνω, άλλες φορές το κάνω σωστά άλλες φορές μου ξεφεύγουν λάθη, αλλά άνθρωποι είμαστε, λάθος δεν είναι και να θεωρούμε ότι είμαστε τέλειοι; Τρία χρόνια μετά και αφού ο ανταγωνισμός στον κλάδο αυτό έχει φτάσει ως εκεί που δεν μπορεί να πάει άλλο, είμαι ακόμη εδώ αν και πολλοί δεν θα το ήθελαν και παλεύω να κρατήσω το όνειρό μου ζωντανό! Ξέρετε πως η κρίση μας έχει καταστρέψει, αλλά εμένα προσωπικά με ενοχλεί η ανηθικότητα που έχω συναντήσει τόσο από ανταγωνιστές όσο και από πελάτες. Και αυτό είναι χειρότερο από οποιαδήποτε κρίση.

Εάν αποφασίζετε να ξεκινήσετε τώρα μερικές συμβουλές, εάν μου το επιτρέπετε: μην σπαταλάτε άσκοπα χρήματα, μικρά αλλά σταθερά βήματα είναι καλύτερα από μεγάλα και επικίνδυνα, μην κοιτάτε γύρω σας τι κάνουν οι άλλοι και προσπαθήστε να βάλετε την προσωπική πινελιά σε ότι και αν κάνετε. Κακόβουλοι θα υπάρχουν πάντα αλλά θα υπάρχετε και εσείς για να τους διαψεύδετε! Καλή δύναμη σε όλους μας!!

 

 

ΤΑΤΙΑΝΑ ♥

Ένα σχόλιο

  1. ΓΕΡΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ 30/06/2016 σε 12:24 - Απάντηση

    είμαι σε και εγω μια σαρανταδυαρα απελπισμενη με ενα πτυχιο διοικησης επιχειρήσεων καπου ξεχασμενο σε καποιο συρταρι.τωρα πια θελω τοσο πολύ να ασχοληθώ με το αγαπημενο μου χομπι που είναι κατασκευεσ από ανακυκλώσιμα υλικα αλλα και η ζωγραφικη .είμαι εννοείται ερασιτέχνης αλλα επιθυμω πλεον να το δω πιο επιχειρηματικα.μονο που δισταζα και εγω τοσο καιρο.μαλλον ηρθε η ωρα να το παρω και εγω το ρισκο ,

Αφήστε ένα σχόλιο