T: +30 211 2155093 | ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ! ΚΑΡΑΟΛΗ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 12, ΧΑΛΑΝΔΡΙ|info@psalidikordela.gr

Από Μάρτη καλοκαίρι…

/, Δώρα, Ελλάδα/Από Μάρτη καλοκαίρι…

Από Μάρτη καλοκαίρι…

… Και από Αύγουστο χειμώνα. Και φέτος αυτή η παροιμία περιγράφει απόλυτα τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τον τελευταίο καιρό και έχουν πάρει τα μυαλά σε μικρούς, μεγάλους και στη φύση φυσικά που ξύπνησε νωρίτερα από άλλες χρονιές!

Πρώτη του Μαρτιού και όλα τα παιδιά βάζουν τον Μάρτη-βραχιολάκι για να μη τα κάψει ο ήλιος, όπως μας λέγαν οι παλιότεροι και όπως θυμάμαι και εγώ σαν παιδί. Την πρώτη του μήνα βάζαμε αυτό το όμορφο κόκκινο/λευκό βραχιολάκι (από κλωστή) και το βγάζαμε στο τέλος του μήνα, όταν πια είχε λιώσει… Το έθιμο έλεγε να το πετάξεις στα κεραμίδια, αλλά εγώ κεραμίδια στο σπίτι μου δεν είχα (παιδί της πόλης, να ανεβαίνω στην ταράτσα για το Μάρτη, δε λέει!) και το κρέμαγα από κανένα κλαδί δέντρου ψηλά ψηλά, για να το βρούνε τα πουλιά και να φτιάξουνε φωλιά.

Παμπάλαιο έθιμο όπως διαβάζω, με ρίζες στην αρχαία Ελλάδα, έφτασε με παραλλαγές  ως τις μέρες μας. Το πιο ωραίο που διάβασα πάντως στη λαογραφία μας είναι το εξής:

“Ο Μάρτης είναι μήνας μετανάστευσης των πουλιών από την Αφρική πίσω στην Ευρώπη. Τα πτηνά αυτά μεταφέρουν συχνότατα ασθένειες των θερμότερων κλιμάτων που με την αυξημένη υγρασία της άνοιξης επωάζονται. Στη λαογραφία αναφέρεται πως τα παιδιά πρέπει να σέβονται, να αγαπούν και να μην πειράζουν τα χελιδόνια, επειδή λειτουργούσαν ως «οικόσιτα» πτηνά που έκτιζαν τις φωλιές τους στους τοίχους των σπιτιών, με το σκεπτικό ότι ήταν χρήσιμα αφού εξολόθρευαν τα έντομα, κυρίως κουνούπια, που ήταν βλαβερά για τον άνθρωπο και τα οποία κουνούπια τα ίδια τα χελιδόνια μετέφεραν στο πτίλωμα τους από το ταξίδι τους από την Αφρική. Ο ένας λόγος ήταν εν μέρει αυτός, ο δεύτερος λόγος ήταν ότι οι παλαιότεροι γνώριζαν για τις ασθένειες αυτές και δεν ήθελαν να τις πάθουν τα παιδιά τους.

Μαζί με τα υγιή χελιδόνια μεταναστεύουν όμως και πουλιά ασθενή. Ειδικά το ασθενές χελιδόνι εάν δει κόκκινο χρώμα, το αποφεύγει και δεν πλησιάζει, αντιθέτως το υγιές χελιδόνι μαζεύει την ασπροκόκκινη κλωστίτσα που την βρίσκει στο ψηλό κλαδί του δένδρου και τη μεταφέρει στη φωλιά του για να αποτρέψει την χρήση της από τον ασθενή εισβολέα και να κλωσήσει τα υγιή αυγά του. Για τον λόγο αυτό της υγείας οι παλαιότεροι είχαν σκαρφιστεί την χρησιμότητα των χελιδονιών, κυρίως, και απέτρεπαν τα παιδιά να παίζουν μαζί τους και να πλησιάζουν τις χελιδονοφωλιές.” (πηγή wikipedia).

Και να που φτάσαμε στις μέρες μας και ο Μάρτης έχει γίνει πλέον απαραίτητο αξεσουάρ όπως βλέπω και διαβάζω γύρω μου. Μικρό παράπονο για την εμπορευματοποίηση που έχει λάβει το έθιμο, ελπίζω όμως ότι με αυτό τον τρόπο θα διατηρηθεί και θα συνεχιστεί και στις επόμενες γενιές!

Μάρτη ετοιμάσαμε και εμείς εδώ στο εργαστήρι για εσάς, όπως είχαμε κάνει και πέρυσι. Θα σας τον χαρίζουμε όμως με κάθε αγορά που πραγματοποιείτε καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.

Ένας μικρός μόνο τρόπος για να σας ευχαριστήσουμε που περνάτε και μας προτιμάτε!!

Και αν γνωρίζετε και τίποτε άλλο σχετικά με το έθιμο στον τόπο σας , θα χαρούμε πολύ να μας το γράψετε στα σχόλια σας, έτσι για να ενημερωνόμαστε και να μην ξεχνάμε!!

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

Αφήστε ένα σχόλιο